کاربرد مهارت های روانشناسی ورزش و هنرهای رزمی در زندگی
۱. اراده
نشان دهنده میزان پشتکار در راه رسیدن به هدف است. همان انگیزه و اشتیاق درونی است. همان انگیزه و اشتیاق درونی که ما را به سوی مقصد سوق می دهد. عزم راسخ برای کسب موفقیت به همراه قدرت تصمیم گیری درونی. باید در اعتقاد به هدف مصمم اما در نحوه برنامه ریزی انعطاف پذیر بود، در این صورت هدف نزدیک و دست یافتن به آن بلامانع است.
۲. شجاعت
توانایی عمل کردن است. باید از خود جرات ریسک کردن بروز داد و فعال و خلاق برخورد نمود. برای دست یابی به هدف باید خطر را پذیرفت و آماده قبول شکست احتمالی و حوادث ناشی از آن بود.
۳. اخلاق ورزشی
توانایی درک کردن و حفظ وضعیتی خاص از آمادگی روحی و روانی است. همانند آرامش، اعتماد به نفس، تمرکز بر زمان حال، انرژی دادن و تسلط به خویشتن.
۴. واکنش در برابر شکست
نباید خاطره شکست به آینده موکول شود بلکه باید آن را تجربه ای دید که در این مسیر راه بدست آمده است، تجربه ای که نباید تکرار شود مگر به صورت مفید و سازنده. زمزمه ای که بعد از انجام هر عمل با خود باید کرد، تصور را در این مورد تایید یا رد می کند. پذیرش اشتباهات و کسب اطمینان برای رفع نقایص اهمیت ویژه ای دارد.
۵. آرامش
هنگامی استرس حاکم است، بایستی با پنج مرحله تنفس عمیق به صورت ذیل آرامش را کسب نمود:
– تنفس اول: هنگام عمل بازدم عضلات صورت و گردن از فشار خارج گردد.
– تنفس دوم: از فشار خارج کردن عضلات شانه ها
– تنفس سوم: از فشار خارج کردن عضلات قفسه سینه و پشت کمر
– تنفس چهارم: از فشار خارج کردن عضلات ران و پاها
– تنفس پنجم: تمرکز روی آرامش تمامی اجزای بدن
زمانی که بدن فشار زیادی را تحمل می کند برای رسیدن به آرامش، بایستی ترتیب ریلکس شدن را از پیشانی، چشم ها، چانه و لب شروع و به پشت گردن، شانه ها و انگشت ها پایان داد. همچنین سعی گردد با حرکتی مستمر و آرامش بخش تنفس نمود. این عمل همانند یک ماسک اکسیژن یا تنفس غیر مستقیم بدون هیچ محدودیتی، شناخته شده است.
۶. مرکز
تمام تمرکز را بایستی به طور ناخودآگاه و سریع روی ناحیه پشت ناف متمرکز نمود، بطور طبیعی، کنترل شده، سنگین و آرام تنفس نمود. استفاده از واژه های مثبت در این تمرکز نقش مناسبی دارد.
۷. تمرکز حواس
تسلط کامل به اوضاع و توجه دقیق به موضوع اصلی.
۸. حالت و وقار
مختص کسانی است که به آسانی و با اشتیاق عمل می کنند. آنهایی که قادرند تصمیمات، مذاکرات، اظهارات و وظایف مهم را خلق کنند.
۹. انعطاف پذیری
توانایی عملکرد صحیح در برابر ناملایمات و داشتن پشتکار در صورت بروز اشتباهات، توانایی ذهنی برای کنترل احساسات و غلبه کردن بر آنها بدون توجه به موانع موجود.
۱۰. دقت
دقت بیش از اندازه اغلب سبب اضطراب می شود. اضطراب نیز لذت کار را کاهش می دهد. کنترل خشم و اصلاح آن اوج موفقیت است. کسی که با جدیت هدف خود را دنبال می کند از شکست نمی ترسد، چرا که می داند چگونه با انجام بعضی اعمال خاص در مسیر پیشرفت گام بر می دارد، او پذیرای سختی هاست و آنها را ساماندهی می کند. تجسم رویا تحقق آن را نزدیک تر می کند.
۱۱. اهداف
وقتی رویاها و اهداف به سمت موفقیت پیش می رود، احساسات مخرب، موقعیت های کم انرژی، مکالمات درونی، احساس نادانی و استرس در زندگی شخصی کنترل کمتری خواهد داشت.
۱۲. بودن در لحظه
به جای توجه به تصاویری که از خویش وجود دارد بایستی به مهارت های درونی اعتماد کرده و به بودن در لحظه توجه داشت.
۱۳. الگوبرداری
بایستی تصویری را که در هنگام اعتماد به نفس، میل به آن وجود دارد را در ذهن تجسم نمود. حال بایستی از آن خارج شد و در نقش فعلی فرو رفته و دقیق همانند تصویر ذهنی عمل کرد.
۱۴. تمرکز
استفاده از یک محدوده خیالی که هیچ صدای مزاحمی نتواند چنین سکوت و آرامشی را بشکند، باید همانند یک دایره و نقطه بود. اگر افکار به بیرون از دایره منحرف شد بایستی به آرامی به داخل هدایت شود.
۱۵. پشتکار
به میزان انرژی که می تواند بر روی شی مورد توجه گسترش یابد. پشتکار در تمرینات رزمی موجب گسترش انرژی روی آن شده و پیشرفت را به دنبال دارد.
۱۶. خشم
همان انرژی منفی است که در چهره نمایان می شود. تمرکز و توجه به خشم مناسب ترین و موثرترین راه حل برای از بین بردن آن است.
۱۷. تعادل
مهم نیست که چه میزان سختی تحمل می شود، در هر صورت باید تعادل حفظ شود. باید آرام بود و اجازه داد که زندگی از طریق شخص جریان یابد و آن را نباید جدا از خویش دانست. انسانی که خود را باور دارد برای قانع کردن دیگران تلاش نمی کند.
۱۸. همراه بودن با جریان زندگی
راهی است برای رسیدن به اوج موفقیت. توجه کامل شخص در جریان کار و فعالیت، حسی است که بدن، ذهن و روح را در یک تجربه به هم پیوند می دهد. اوج موفقیت تنها زمانی حاصل می گردد که شخص در تمام مدت جلسات تمرین از نظر روحی و ذهنی نگرانی ها را کنار بگذارد و در لحظه حال باقی بماند. زمانی که شخص به طور کامل روی کار خویش تمرکز کند، هر گونه شک و تردید در مورد موفقیت از او دور می شود و پیشرفت حاصل می شود.
۱۹. استرس
هنگامی شخص در معرض عوامل استرس ساز قرار می گیرد باید از خود پرسشی کند و بهترین پاسخ که در بر دارنده عمیق ترین ارزشها و باورهاست را بدست آورد، آنگاه روحیه جنگجویی مجدداً ایجاد می گردد. احساس عجز و درماندگی است که سبب تغییرات ناخوشایند در واکنش مغز می گردد، نه قرار گرفتن در معرض استرس. بهترین پاسخ چیست: هرگز نباید روح خود از لحاظ عاطفی تسلیم شود. از اظهار عجز و ناتوانی در هر موقعیتی، بایستی دوری نمود.
– نکته اصلی: کسانی هستند که احساسات خود را به راحتی بروز می دهند و به سادگی تابع احساسات خویش می شوند. چنانچه هر فرد تسلطی روی روح و روان خویش نداشته باشد، پایانی جز این ندارد.